

Wetlands Regional Monitoring Program Steering Committee Meeting Agenda

March 30, 2023, 10:00 AM - 12:00 PM

Meeting Attachments

- 12/13/23 Steering Committee Meeting Minutes
- TAC Jamboard about monitoring plan

Agenda

10:00 am 1) Welcome, Announcements - 5 min

Sandra Scoggin (WRMP SC Chair; SF Bay Joint Venture)

10:05 am 2) Approval of 12/13/23 Steering Committee Meeting Minutes - 5 min

Sandra Scoggin

10:10 am 3) WRMP Project Updates - 20 mins

Sasha Harris-Lovett (WRMP staff; SFEP)

Cristina Grosso (WRMP staff; SFEI), Tony Hale (WRMP staff; SFEI)

Caitlin Crain (WRMP staff; SFEI)

10:30 am 4) Monitoring Plan – next step for implementing the WRMP – 25 mins

 ${\tt Donna\ Ball\ (SFEI;WRMP\ TAC\ Vice\ Chair),Christina\ Toms\ (Water\ Board;WRMP\ TAC\ Vice\ Chair),Christina\ Toms\ (Water\ Board\ Vice\ Chair),Christina\ Toms\ (Water\ Board\ Vice\ Chair),Christina\ Vice\ Chair),Christina\ Vice\ Chair\ (Water\ Board\ Vice\ Chair),Christina\ Vice\ Chair\ (Water\ Board\ Vice\ Chair\ Vice\ Chair\ Vice\ C$

Chair)

Presentation and interactive Jamboard.

Desired outcomes: Inform Steering Committee of TAC process for developing the Monitoring Plan, provide opportunities for input and questions about process of

Monitoring Plan development.

10:55 am **BREAK - 5 min**

11:00 am 5) People & Wetlands possible management questions – 10 mins

Alex Thomsen (WRMP staff, SFEP)

Desired outcomes: Inform Steering Committee about the People & Wetlands workgroup's goals and process; provide opportunities for Steering Committee questions, comments, and feedback on the possible People and Wetlands management questions.

11:10 am 6) Priorities for a 5-10 year workplan - 15 mins

Sasha Harris-Lovett (SFEP)

Interactive poll questions.

Breakout group discussions of the results.

Desired outcomes: Solicit Steering Committee perspectives on importance of monitoring disaster events and conducting special studies.

11:25 am 7) Monitoring in the upper SF Estuary – 20 mins

Stacy Sherman (CDFW)

Presentation and Q+A about the Interagency Ecological Program (IEP) and drivers for monitoring in the Delta.

11:45 am **8) Advancing coordination of monitoring in the Bay and Delta – 10 mins**

Breakout group discussions about ways to advance coordination of monitoring in the Bay and Delta.

Desired outcomes: Generate conversation and solicit ideas about a path forward for coordination of monitoring in the Bay and Delta.

11:55 am 8) Closing Remarks & Adjourn

Sandra Scoggin (Steering Committee Chair, SF Bay Joint Venture)